Genel

Bakan Tekin Öğretmenlerin ‘Alan Bilgi Testi” Başarı Oranlarını Düşük Buldu ! 

Millî Eğitim Bakanlığınca 25-28 Ağustos 2023 tarihleri arasında başvuruları alınan öğretmenlerin ikinci il içi ve iller arası yer değiştirme sonuçları açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve eğitim iş kolunda faaliyet gösteren sendikalar arasındaki ‘mülakat’ tartışması sürerken, Bakan Tekin, öğretmenlerin ‘‘Alan Bilgi Testi’ başarı puanlarının düşük olduğunu belirterek, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi ! 

Özel Haber

Cevaplama Oranı Çok Düşük ! 

Okullara matematik, fizik, fen bilimleri, kimya gibi dersleri okutsun diye istihdam edilen öğretmenlerin girdiği “Öğretmenlik alan bilgisi testi”ndeki yüzdelik ortalamasını branş ismi vermeden paylaşan Tekin, öğretmen adaylarının kendi alanını bilip bilmediğine dair cevapladığı 75 soruluk bir testi örnek vererek, cevaplanma oranının yüzde 37 olduğuna dikkati çekti. Yüzde 51, yüzde 47 gibi cevaplanma oranları olan başka testlerden de örnekler veren Tekin, “Çok düşük. Ben okulda X dersini okutsun diye bir öğretmen istihdam edeceğim ama 4 yıllık lisans programı sonunda öğretmenimizin alan bilgisi testi, kendisine sorulan sorulardan yüzde 35’ine doğru cevap veriyor.” bilgilerini paylaştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bazı branşlarda da oranların yüksek olduğuna dikkat çekti.

Bakan Tekin Öğretmenlerin ‘Alan Bilgi Testi” Başarı Oranlarını Düşük Buldu ! 
Bakan Tekin Öğretmenlerin ‘Alan Bilgi Testi” Başarı Oranlarını Düşük Buldu ! 

Müfredatın Öğretmen Adayları Tarafından Takip Edilmesi Gerekiyor 

Tekin, bakanlığın Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayladığı müfredatın öğretmen adayları tarafından takip edilmesi gerektiğini dile getirdi. Örneğin 2006’da ilkokul öğrencileri için müfredata konulan bitişik eğik el yazısı dersi için sınıf öğretmenlerine kurs verdiklerini belirten Tekin, öğretmenlerin eğitim fakülteleri ya da lisans programlarının, müfredatlarını ve buradaki değişiklikleri izlemesi beklenirken, onu da takip etmediklerini, bunun da olayın ikinci boyutu olduğunu ifade etti. 

Neden Mülakat ? 

Tekin, MEB’in müfredatını, programını öğrencilerle paylaşacak öğretmen adayı istihdam etmek istediğini anlatarak, lisans programlarının en azından alan bilgisi konusunda başarılı bir profil mezun etmesini istediğini söyledi. Bunu yapmadıklarında eğitim politikalarıyla ilgili tartışmaların sürekli var olacağına dikkati çeken Tekin, “Alanına yeterince vakıf olmayan, bakanlığın bu konudaki sürecini takip etmeyen kişiler, bizim politikalarımızın, bakanlığın müfredatının, programlarının hayata geçirilmesi konusunda yetkin olmayabilir. Dolayısıyla bütün bunlardan hareketle mülakat mekanizmasını getirmiştik.” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

  Teknolojik Hastane 



İlgili Makaleler

Başa dön tuşu