Karaciğer Yağlanması Nedir ?
Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay Sözü ismini verdiği Youtube kanalı üzerinden “KARACİĞER NASIL ÇALIŞIYOR, HANGİ GÖREVLERİ YERİNE GETİRİYOR? KARACİĞER YAĞLANDIĞI ZAMAN NELER OLUYOR?” başlıklı bir video paylaştı.
Karaciğer yağlanması olduğu zaman organdaki fonksiyonlarının ve hormonal dengenin bozulduğunu dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay, “Bununla birlikte tiroit hormonu T4’ten T3’e dönemiyor. Çünkü T4 hormonu tiroitten salgılanır. Organa gelir. Organda T3’e çevrilir. Ayrıca testosteron ve östrojen dengesi burada ayarlanır. Ama karaciğer yağlı olduğu zaman testosteron azalıyor. Östrojen daha fazla oluyor. İşte gerek erkeklerde, gerek on yaşındaki erkek çocuklarda meme büyümesinin sebebi östrojen hormonudur. Östrojen hormonu hakikaten tehlikelidir bu yaşlarda çok tehlikelidir. Çok dikkatli olmamız gerekiyor.” dedi.
Karaciğer Yağlanmasının En Büyük Sebebi Beslenme Biçimi
Karaciğer yağlanmasının en önemli sebeplerinden birinin de beslenme biçimi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Canan Karatay, “Eskiden biz alkol göbeği derdik. Şimdi fruktoz göbeği, nişasta göbeği. Sağlıklı yağ yemekle vücut yağlanmaz. Bu düşünceyi, bu algıyı artık yıkma zamanımız geliyor. Az yağlı yediğimiz zaman yemekler çok lezzetsiz olduğu için yemeklere tatlı ve şeker katılıyor. Tatlı ve şeker de organı früktozla dahil yağlandırıyor. Fruktoz, beyaz şekerden yedi kat daha toksik organ için. Bu organdaki yağlanma demek yalnız burası için değil. Göbek yağlanması. Vücudun içindeki bütün organların yağlanması demek. Yani yağlandığı zaman bütün organların fonksiyonları bozuluyor. Şeker yapıyor bunu. Onun için şeker; en tatlı zehirdir diyoruz. Organ yağlandığı zaman biliyoruz ki bağışıklık sistemimiz çöküyor. Bu organ yağlandığı zaman üreme sistemimizde de bozukluklar oluyor, kısırlık oluyor. Bu organ yağlandığı zaman artık biliyoruz ki beynimizde de bozukluklar meydana geliyor.” diye konuştu.
Karaciğer Yağlanması İnsülin Direncinin Klinik Belirtisi
Karaciğer yağlanmasının insülin direncinin ve leptin direncinin klinik belirtisi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Canan Karatay şunları söyledi, “İnsülin direnci beyinde de meydana geliyor. Beyinde insülin direnci olduğu zaman; erken bunama, alzheimer, parkinson, bunama. Unutkanlık, sık sık unutkanlık ve de daha önce de söylemiş olduğum gibi sinir sistemlerinde, elektrik sistemi dediğimiz vücudumuzu beyinden ileti ulaştıran sinirlerimizde de bozukluk meydana geliyor. İşte bütün bunlar hepsi bir bütünün bir parçası. Karaciğer yağlanması ayrı, pankreas yağlanması ayrı yahut memelerin büyümesi ayrı değil. Bütün bunlar hepsi beslenmeye bağlanıyor. Sağlıklı besleneceğiz. Karatay usulü besleneceğiz ve yaşayacağız. Hareket edeceğiz. Unutmayın. Sağlıklı tereyağı, sağlıklı zeytinyağı ve omega3 vücutta yağları eritir. Organdaki yağı götürür. Birdenbire değil, organımızı, bütün hücreleri güçlendirir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Enfeksiyon hastalıklarından kurtuluruz. Sık sık enfeksiyon hastalığına yakalanmayız. Bu organda ayrıca kolesterol yapılıyor. Vücudumuzda ve cildimizde kolesterol olmadan, D vitamini de olmuyor. O halde demek ki sağlıklı yiyeceğiz. Sağlıklı yaşayacağız. Karatay’ın usulü besleneceğiz.” (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)