Genel

MEB Dilimizin Zenginlikleri Projesi Başladı

çocuk öğrenci

Millî Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Toplantı Salonu’nda gerçekleşen projenin tanıtım toplantısında konuşan Bakan Tekin, Cumhuriyet’in 100. yılını kutlayarak “Cumhuriyetin Yeni Yüzyılı” sloganıyla başlayan yeni dönemin hayırlı olmasını temenni etti.

Ayrıca, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına değinerek, uluslararası camiayı, uluslararası insan hakları evrensel bildirgelerine uygun olarak İsrail’i savaş suçlusu olarak tanımaya ve bu savaşı sonlandırmaya çağırdı. Daha önce Dilimizin Zenginlikleri Projesi’nin başlangıç adımlarını attıklarını ve haziran başından beri Türkçe, Türk kültürü, ülkeyi bir arada tutan değerler üzerine çalıştıklarını belirten Tekin, projenin bu sürecin bir uzantısı olduğunu vurguladı. Türkçe eğitiminin önemini vurgulayarak, Türkçenin çocukların akademik başarıları için kritik bir rol oynadığını ve aynı zamanda ülkenin birlik ve kimliğinin temel bir referans kaynağı olduğunu ifade etti. Çocukların sadece akademik hayatta değil, iş hayatında, toplumsal hayatta ve aile hayatında da kendilerini etkili bir şekilde ifade etmeleri gerektiğini belirtti. Bu nedenle, Türkçe dil becerilerinin gelişiminin önemli olduğunu vurguladı.

Tekin, Türkçenin dünya dilleri arasında en zenginlerden biri olduğunu savundu ve bu zenginliğin korunması gerektiğini dile getirdi. Teknolojinin etkisiyle dilin sınırlarının belirli dillere mahkum edilme tehdidi karşısında Türkçeye sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Türkiye’nin geleceğini inşa ederken Türkçenin zengin varlığını kullanmanın önemine vurgu yaptı.

Çocukların kelime haznesinin ve kavram bilgisinin yetersiz olduğundan bahsedilirse, bu durumda Millî Eğitim Bakanlığı’nın da bu konuda sorumluluk taşıdığını vurguladı. Kaşgarlı Mahmut’un Dîvânu Lugâti’t-Türk’ünün yaklaşık 9 bin kelime içerdiğine dikkat çekerek, Türk Dil Kurumu’nun Cumhuriyet’in 100. yılı için yayımladığı sözlüğün Türkçenin zenginliğini yansıttığını söyledi. Türkçenin zenginliklerini daha iyi kullanmak ve korumak için özen gösterilmesi gerektiğini belirten Tekin, dilin güncel ve teknolojik gelişmelere uygun bir şekilde zenginleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Tekin, projeyi teorik olarak kurguladıklarını, ancak bu çalışmaların sahada öğretmenlerin destek vermesiyle hayata geçeceğini söyledi. Dilin zenginliğinin sadece öğrencilerin değil, aynı zamanda öğretmenlerin, idarecilerin ve toplumun her bireyinin gündelik hayatta kullandığı kelime sayısını artırması gerektiğini belirtti.

  Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: “Teknolojinin Toplumsal Etkilerini Tartışmalıyız”

Sözlük Özgürlüktür

Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, projeyi “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla hayata geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Öğrencilerin kelime haznelerini, kavram bilgilerini geliştirmek, dil öğrenme becerilerini güçlendirmek ve kitap okuma alışkanlıkları kazanmalarına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti. Sözlük okuma çalışmalarının projenin merkezine alındığını ve bu çalışmaların öğrencilerin e-okul sosyal etkinlikler modülüne kaydedileceğini açıkladı. Projeyi yürütebilmek için Bakanlıkta Merkez Yürütme Kurulu, Türkiye geneli il, ilçe ve okul yürütme komisyonları oluşturacaklarını ifade etti. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu