Omega 3 Çocukların Zeka Gelişimini Destekliyor
Nöroşirurji Uzmanı Op.Dr. Kerem Bıkmaz konu ile ilgili bilgiler verdi.
Omega 3 beyinde ve sinirsel iletilerde rol oynayan çok önemli bir bir yağ asididir. Dolayısıyla eksikliğinde zeka gelişimi veya kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkmaktadır.
Omega 3 ve Çocuk Beyin Gelişimi
Çocuk sağlığı ve beyin gelişimi için Omega 3’ün rolünü vurgulamak şart ! Beyinde bulunan yağların yüzde’ 20’si DHA denilen Omega-3′ lerden oluşmakta. Soğuk deniz balıkları omega-3 ve DHA’ ca oldukta zengindir. O nedenle omega 3 almak şart ve bunun en uygun yolu soğuk deniz balıklarını yani somon, uskumru ve ton balığını tüketmektir. Omega-3 beyinde sinir ileti sisteminde çok önemli olan bir yağ asididir. Dolayısıyla eksikliğinde, zeka gelişiminde ya da kavrama yeteneğinde gerilik ortaya çıkıyor.
Özellikle zeka gelişiminin hızlı olduğu yaş gruplarında omega 3 alımını arttırmak çocuğun zeka seviyesinde ve kavrama kabiliyetinde yüksek oranda artış göstermektedir.
Beyin Gelişimi İçin Omega 3 Şart
Omega-3 yağ asitlerinin özellikle DHA’nın çocuklarda beyin, sinir ve retina gelişimine katkıda bulunduğunu biliyoruz. Omega 3 takviyesi alan veya omega 3’den zengin beslenen çocuklarda okul başarısının daha yüksek çıktığını gösteren çalışmalarda literatürde yer almaktadır. Çocuğun sağlıklı gelişimi ve büyümesinde özellikle EPA ve DHA açısından zengin beslenmesine önem verilmelidir. Derin ve soğuk denizlerde yaşayan balıklardan elde edilen balık yağları EPA ve DHA açısından zengindir. Balık yağında bulunan Omega-3 yağ asidi DHA, 4-13 yaş çocuklarda beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı oluyor. O nedenle tüm bireylerde omega 3 yağ asidinin alımını arttırmak ve özellikle gelişim çağında ki çocukların ela ve yha dan zengin olan balıkları tüketip eksikliklerinin görülmelerini önlemek beyin gelişimi için şarttır. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)