Rahim Ağzı Kanserinden Korunma Yolları
Rahim ağzı kanserinden korunmanın yolları ve tarama konularında bilgi veren Dr. Özveren, smear testinin önemine dikkat çekti.
Rahim ağzı kanserinden korunmak için yapılması gerekenlere dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serap Mollaoğlu Özveren, “Korunmak için en önemli adım 9’lu aşıdır. Olabildiğince erken dönemde bireyin kendisi ve 12 yaşını geçmiş çocukları aşılanmalıdır. Bunun dışında, özellikle cinsel hayat başladıktan sonra tarama testleri, düzenli jinekolojik muayene kontrolleri ve smear alınması çok önemlidir” dedi.
HPV Virüsü
Özveren, rahim ağzı kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanserinin tanımını yapan Op. Dr. Özveren, “Rahim ağzı kanseri, rahimin alt kısmı olan servikste oluşan kanser türüdür. Dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine yol açan ve kadınlarda meme kanserinden sonra en fazla görülen ikinci kanser türü olarak geçmektedir. Çoğunlukla etkeni HPV virüsüdür ve kronik enfeksiyon zemininde gelişir. HPV enfeksiyonu oldukça sıktır; cinsel aktif kadınların yarısı yaşam boyu HPV enfeksiyonu ile karşılaşır. Kanda dolaşan bir virüs değildir, kan testlerinde sonuç vermez. Dokuya yerleşen bir DNA virüsüdür. Genital bölgede özellikle serviksi çok sever” diye konuştu.
Her HPV Enfeksiyonu Kansere Yol Açmayabilir
HPV enfeksiyonunun kanama ve akıntı dâhil herhangi bir şikâyete neden olmadığını dile getiren Op. Dr. Özveren, “Ayrıca her HPV enfeksiyonu serviks kanserine ilerlemez. Serviks kanserine yol açabilen yaklaşık 15 HPV tipi ‘yüksek riskli HPV’ olarak tanımlanır. HPV tip 16 ve 18 pek çok yerde olduğu gibi Türkiye’de de servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek risk HPV tipidir” dedi.
Ağız, Boğaz ve Vajen Gibi Kanserleri de Tetikleyebilir
Serviks kanserlerinin çoğunda olayı başlatan etkenin HPV bulaşması olarak bilindiğini dile getiren Op. Dr. Özveren, “HPV ile enfekte çoğu insan buna bağlı ciddi problemler yaşamaz, ancak HPV taşıyan bireylerin az bir kesiminde kanser gelişebilir. HPV; ağız, boğaz, vajen, vulva ve serviks kanseri gibi birçok kanser tipinin ortaya çıkma olasılığını artırır” ifadelerini kullandı.
RİSK FAKTÖRLERİ
Op. Dr. Özveren, rahim ağzı kanserinde risk faktörlerini şöyle sıraladı:
- Erken yaşta ilişkiye başlamak,
- Partner sayısının çok olması,
- Partnerin partner sayısının çok olması,
- Sigara kullanmak,
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması, örneğin HIV enfeksiyonu, organ nakli nedeniyle immun sistemi baskılayan ilaç kullananlar,
- Anormal Pap smear sonucu olan ya da kanser öncesi servikal hücre değişiklikleri tanısı, öyküsü olan kadınlar,
- Düzenli Pap test yaptırmayan kadınlar,
- HPV teşhisi konmuş kadınlar,
- HPV aşısı yaptırmamış kadınlar.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)