Yemen’deki çatışmalar 10. yılına giriyor; 17 milyondan fazla insan sağlık yardımına ihtiyaç duyuyor

Yemen’deki çatışmalar 10. yılına giriyor; 17 milyondan fazla insan sağlık yardımına ihtiyaç duyuyor

Malnutrition in Yemen

Ülke, endişe verici derecede yüksek bir yetersiz beslenme oranıyla karşı karşıya ve 5 yaşın altındaki yaklaşık 2,4 milyon çocuk bodurluk sorunu yaşıyor.

Yemen’deki çatışma bugün 10. yılına giriyor; ülke nüfusunun yarısından fazlası acil yardıma ihtiyaç duyuyor ve %50’si çocuk olmak üzere tahminen 17,8 milyon insan sağlık yardımına ihtiyaç duyuyor.

“Sanki devam eden çatışmalar bölgedeki günlük yaşamın kabul edilen bir parçası haline gelmiş gibi. Geri adım atmak ve aç çocukların, hastalık salgınlarının, kapatılan hastanelerin… bunların normalleştirilmemesi gerektiğini hatırlamak önemli” diyen DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Hanan Balkhy ve Merkez Laboratuvarı’nda çalışan Dr Eman Tajeldeen, “Çatışma her şeyi yok etti… birçok sağlık tesisi kapandı, salgın hastalıklar yayıldı, çocuk felci ve kolera gibi geçmişte kalan hastalıklar geri döndü” dedi. Aden. “Yemen’i seviyoruz ve Yemen’i geri görmeyi çok isteriz” dedi. 

Çocuklar çocuk felci, kızamık, boğmaca ve difteri gibi aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı özellikle savunmasızdır ve aynı zamanda endişe verici derecede yüksek yetersiz beslenme oranlarından da muzdariptir. Beş yaşın altındaki çocukların neredeyse yarısı, yani yaklaşık 2,4 milyon çocuk, orta ila ileri derecede bodurluk sorunu yaşıyor.

Nüfusun Yüzde 80’inin Kadın ve Çocuklar Oluşturuyor 

DSÖ Temsilcisi ve Yemen Misyon Başkanı Dr. Arturo Pesigan, “9 yıl süren çatışmaların ardından, kötüleşen sağlık sonuçları ve tahrip edilen altyapı, acil sağlık ve insani ihtiyaçlar milyonlarca Yemenlinin hayatını kontrol altına alıyor ve kapsayıcı sürdürülebilir kalkınmaya ulaşma yeteneklerini sınırlıyor. Buna uluslararası destekteki önemli düşüş de ekleniyor ve toplulukları kötüleşen koşullara karşı savunmasız bırakıyor. Bu koşullar altında geçen her gün, milyonlarca insanın gelecek yıllar boyunca geleceğini etkiliyor” dedi.

Yemen, iklim değişikliğine karşı dünyanın en savunmasız ülkeleri arasında yer alıyor ancak etkilerine karşı en az hazırlıklı ülkeler arasında yer alıyor. Geçen yıl, Yemen’de yeni yer değiştirmelerin başlıca nedeni olarak iklimle ilgili faktörler, özellikle de şiddetli yağışlar ve ani su baskınları ortaya çıktı. Bugün yaklaşık 4,5 milyon kişi hâlâ ülke içinde yerinden edilmiş durumda ve bu etkilenen nüfusun yaklaşık %80’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.

Kaynaklar üzerindeki büyük baskıya rağmen, DSÖ şu anda 96 tedavi edici beslenme merkezini (yılda yaklaşık 30.000 çocuğa hizmet verebilecek yatak kapasitesine sahip) desteklemekte ve 270’den fazla bölgede beslenme taraması hizmetleri sağlamaktadır. Bu merkezler, uluslararası standardın çok üzerinde, %96’lık iyileşme oranlarıyla etkileyici sonuçlar elde ediyor.

DSÖ, 2023 yılında temel anne ilaçlarını, malzemelerini ve sağlık bakım ekipmanlarını sağlayarak 114 temel ve kapsamlı acil doğum ve yenidoğan bakım tesisine desteğini sürdürdü. Ek olarak, salgınlara zamanında müdahale edilmesini sağlamak için Yemen genelinde 333 hızlı müdahale ekibi konuşlandırılmaya devam edildi. Bu ekipler 69.000’den fazla saha ziyareti gerçekleştirdi.

Son 5 yılda DSÖ’nün ülkeye sağladığı fon %45 oranında azaldı. 2024 yılında DSÖ’nün temel sağlık yardımını sağlamak için 77 milyon ABD dolarına ihtiyacı var.

“Sağlık ihtiyaçları acil, ancak kronik finansman eksikliği devam ediyor. DSÖ, bunun gerektirdiği zorlu kararlara rağmen, hayat kurtarmayı amaçlayan eşit derecede önemli sağlık hizmetlerine öncelik vermeye kararlıdır. Yıllar boyunca bağışçılardan aldığımız desteğe minnettar olsak da, Şu anda ek desteğe acil ihtiyaç olduğunun altını çizmek çok önemli. Hem ihtiyaç duyanlar hem de çalışmalarımızı yürütmek için gerekli kaynaklar erişilebilir olduğunda sağlık sonuçlarında önemli iyileşmelerin elde edilebileceğini gösterme konusunda ilerliyoruz” diye ekledi Dr. Balky.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu